OVER ONS

De Schiedamse Poetry Slam is de eerste digitale Slam in de Nederlandse Slam-geschiedenis. Sinds haar origine in 2020 - tijdens de lockdown jaren - heeft zij altijd een digitaal aspect behouden. De eerste editie bracht, ondanks dat die volledig online plaatsvond, veel nieuw talent vanuit de verschillende takken van de woordkunst naar boven. Zo ook onze winnaar: dertien-jarige Ilja van Dishoeck.


De tweede editie (2021) kon wel deels live plaatsvinden: de slam gebeurde in de bibliotheek, het publiek en stemmers waren aanwezig via de livestream. I. De winnaar van dit jaar is 15- jarige Suzanne Krijger.


De derde editie (2022) leverde een bijzondere primeur: winnaar van de Schiedamse Slam KMR (die in de slam van 2021 voor het allereerst op een podium stond) werd afgevaardigd naar de landelijke halve finale en schopte het namens Schiedam tot in de finale van het NK Poetry Slam in Utrecht! De Schiedamse Poetry Slam kreeg hier bovendien een shout out van de jury als een ‘veelbelovende, opkomende slam’. We zien runner-up 2020 Zaire Krieger haar TV- debuut maken bij de NPO. 


De vierde editie (2023) van de Poetry Slam - tevens tweede live editie -  was een overdonderend succes, waarbij tot driemaal toe een grote en diverse groep bezoekers samenkwam. Tijdens de finale was er nauwelijks genoeg zitplek. Afgevaardigde naar het NK- Poetry Slam is Soraya Speaking, die met haar meeslepende voordrachten de kwart finale van het NK- Poetry Slam behaalde! Ook zien we dat in ditzelfde jaar we dat oud winnaar KMR stadsdichter van Schiedam is geworden! 


We zien dat in deze vijf jaren nieuwe Schiedams talenten zich hebben ontwikkeld, woordkunstenaars die we inmiddels op lokale en landelijke evenementen terugzien. Daarnaast zijn we een spring plank voor veel dichters: we zien veel schrijvers voor het eerst op het podium staan, met meer dan gemiddeld 600 bezoekers per editie (zowel digitaal als fysiek) kunnen we concluderen dat de Schiedamse Poetry Slam een onmisbare pijler is in de Schiedamse poëzie gemeenschap. De Schiedamse Poetry Slam is een samenwerking tussen Verbalism, de Bibliotheek Schiedam en Het Literaire Gezelschap

TEAM

Carina Fernandes - Creative Director

Carina Fernandes (1994) is een multidisciplinaire, creatieve hurricane, bekend van haar rauwe Rotterdamse sound. Als maker uit zij zich in Spoken Word en R&B/Soul waarin ze met haar verhalen sociale thematiek bespreekbaar maakt. Als coach/docent begeleid zij (jonge) makers naar het ontdekken van de kracht van hun eigen verhalen, en het ontwikkelen van het delen hiervan. Onder haar platform Verbalism organiseert zij evenementen en wordt zij dikwijls geboekt als host/moderator.


Willemijn Sneep - Projectmanager

Willemijn Sneep is journalist, eindredacteur en sinds haar studietijd bezig met evenementen op het gebied van muziek, spoken word en (dicht)kunst. In 2017 begon ze cultureel festival Proef! de Plantage in Schiedam, samen met haar mede-organisator. In het dagelijks leven is ze adjunct-hoofdredacteur van het Rotterdamse tijdschrift Vers Beton. Ze is altijd op zoek naar nieuw dichttalent of verse ideeën.

Het team ondersteund door verschillende vrijwilligers en creatievelingen