NAMEN DEELNEMERS SCIHEDAMSE POETRY SLAM 2024 BEKEND!

Gepubliceerd op: 26 mei 2024 -


SCHIEDAM — Met grote vreugde en enthousiasme kondigen wij de deelnemers aan van de Schiedamse Poetry Slam 2024! 


Dit jaar belooft een onvergetelijke literaire strijd te worden, vol met talent, passie en creatieve energie. De voorrondes vinden plaats op woensdag 05 juni en woensdag 19 juni, waar acht getalenteerde dichters per avond zullen strijden om een plek in de finale.


Voorronde 1: woensdag 05 juni

1. Erika De Stercke

2. Montana Hogenboom

3. Kevin Amse

4. Joviën Mambi

5. D U N Y A

6. Annemiek

7. Daniela Montoya Jerez

8. Julian Harmens


Voorronde 2: woensdag 19 juni

1. Steven Koerts

2. Natasja Bodde

3. Ellen

4. George van Loon

5. Bowien

6. Jack de Prenter

7. Leyora Selena Manupassa

8. Ilidia


Wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze bijzondere avonden en de magie van poëzie te ervaren. Kom en steun jouw favoriete dichters terwijl ze hun woorden tot leven brengen en strijden om een plek in de finale. 


Over Poetry Slam

De Schiedamse Poetry Slam kent reeds vier succesvolle seizoenen. We zien dat in deze vier jaren vele nieuwe Schiedams talenten zich hebben ontwikkeld: woordkunstenaars die inmiddels op lokale en landelijke evenementen staan. Zoals de Schiedamse woordkunstenaar KMR: hij stond voor het allereerst op een podium tijdens de slam van 2021, won de editie van 2022 en is sinds 01 januari 2024 stadsdichter van Schiedam! Zaïre Krieger, finalist van de eerste Schiedamse Poetry Slam, trad in 2023 op voor de koning en  meerderemalen op nationale TV. 


Poetry Slam is een internationaal bekend concept. In de voorrondes is plaats voor optredens van acht deelnemers per keer. Het publiek stemt wie er door mag. Uit beide voorrondes gaan twee deelnemers door naar de finale op 01 juli. De winnaar van de finale wordt afgevaardigd om Schiedam te vertegenwoordigen in de landelijke finale: het NK Poetry Slam, najaar 2024. 


De landswinnaar stroomt vervolgens door naar het Europees Kampioenschap én mogelijk het WK. Een prachtige kans voor opkomend talent om zichzelf te presenteren. 


Meer info en terugkijken vorige edities: www.schiedamsepoetryslam.nl 

Gratis kaarten bestellen: https://schiedamsepoetryslam.nl/slam2024/ 


De Schiedamse Poetry Slam is een samenwerking tussen Verbalism, de Bibliotheek Schiedam en het Literaire gezelschap

SLAM WINNAAR'23 KMR WORDT

STADSDICHTER SCHIEDAM

Gepubliceerd op: 12 december 2023 -

De Bibliotheek Schiedam

Op 1 januari aanstaande treedt Kershawn Rijssel, oftwel Poetry Slam winnaar KMR, aan als nieuwe Stadsdichter voor de stad Schiedam. Hij krijgt die opdracht van het Literair Gezelschap Schiedam.


Na een aantal gesprekken heeft de selectiecommissie uit zeven gegadigden een keuze gemaakt en KMR benoemd voor de periode 2024-2025. In zijn werk schijnt KMR zijn licht op de life events die hem hebben gemaakt tot wie hij vandaag de dag is. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn: verbinding, vaderschap, liefde, pijn, dood en nog veel meer.


Samen met Cult North heeft hij zijn eigen woordkunstplatform The Word Club opgericht. Wekelijks stelt hij tijdens schrijfsessies de deelnemers in de gelegenheid zich te ontwikkelen en te groeien. Over het stadsdichterschap zegt hij: ‘Als geboren en getogen Schiedammer ben ik ontzettend trots dat ik het stadsdichterschap mag dragen en uitvoeren. Ik ben enthousiast en vastbesloten deze termijn tot een mooie en betekenisvolle tijd te maken’.


Droom en goal!

De eerste dichter aan wie Literair Gezelschap Schiedam deze aanstelling gaf, was Yvette Neuschwanger in 2019. Vanwege de coronacrisis bleef ze de Schiedammers een jaar langer met haar gedichten verbinden. In 2022 en 2023 mocht Jarle Lourens de functie vervullen. Tijdens het evenement "Poëzie aan de Schie" nam hij afscheid en werd onthuld dat KMR de nieuwe Stadsdichter is. "Dit was een van m’n dromen en goals om deze titel in ontvangst te mogen nemen", zo reageert KMR enthousiast. "5 jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik hier nu zou staan. Het leven had er heel anders uit kunnen zien. Maar daar hebben we het niet over! We gaan vieren dat we deze mijlpaal hebben bereikt!"

SORAYA SPEAKING WINT SCHIEDAMSE POETRY SLAM

Gepubliceerd op: 2023 - Persbericht Schiedamse Poetry Slam

Soraya Speaking zal Schiedam deze september vertegenwoordigen bij het NK Poetry Slam 2023! Woensdagavond 28 juni won de spoken word-artiest uit Zoetermeer de finale van de Schiedamse Poetry Slam in de Bibliotheek Schiedam.

De finale van 2023 was een legendarische editie. Naast dat de namen van de finale-battle al poëzie waren – Soraya nam het in de finale op tegen Rotterdammer Serayo Semedo Moreira – was er voor het eerst in de Schiedamse Poetry Slam-geschiedenis een gelijkstand bij het stemmen tellen! In een extra ronde nam nieuwkomer Lisa Adele het daarom op tegen ervaren Schiedamse Poetryslammer Julian Harmens om te bepalen wie van hen door ging naar de ronde voorafgaand aan de finalebattle.

Uiteindelijk kreeg Soraya van het publiek van zo’n honderd mensen nét meer stemmen dan haar mede-finalist Serayo. Dus zal zij Schiedam dit jaar vertegenwoordigen in de landsfinale in Utrecht. Soraya schrijft verhalen, essays en poëzie. Zingeving, identiteit en onrecht veroveren een centrale plek in haar werk. Ze hoopt met haar schrijven bruggen te bouwen: voor verzoening met haarzelf en de wereld om haar heen.

Schiedammer KMR – de winnaar van afgelopen jaar – gaf de kroon symbolisch aan Soraya over (zie foto hierboven). Het NK Poetry Slam 2023 vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 september 2023 in TivoliVredenburg in Utrecht. Schiedammers worden uiteraard aangemoedigd om daar Soraya te komen supporten, want ook daar bepaalt het publiek wie er wint. 

Slammen, om mensen bij elkaar te brengen - en 't is gaaf!

'Slammen', om mensen bij elkaar te brengen - en 't is gaaf!Lisa Adele (r) en Soraya


SCHIEDAM - Lisa Adele won gisteravond de eerste voorronde van de Schiedamse Poetry Slam. In de Korenbeurs, een bibliotheek, bleef zij zeven andere woordkunstenaars de baas.


In drie rondes, met eerst acht, daarna vier en tenslotte twee deelnemers won Lisa Adele het pleit. Zij bracht haar gedichten ‘met een fijne, kalme vertelstem’, maar toch ‘puur en krachtig’, aldus stemadviseur Jorn, alias The Chief, die het optreden van de acht beoordeelde, vooral op presentatie. Lisa nam volgens hem het publiek mee in haar ervaring, legde uit waarom ze een bepaalde zin vaak herhaalde, maar bracht ook ‘comedy’ en ‘witty’ in. “Een leuke balans”, aldus The Chief na de tweede ronde.


Na de finale kwam hij woorden tekort. “Zo wil je elke battle zien.” In die eindstrijd nam Lisa het op tegen Soraya Shawki. “Je klankkleur is briljant. En je bouwde op, wachtte even af, gaf mensen zichtbaar de tijd om te begrijpen wat je zegt”, aldus The Chief over Soraya. In zeven minuten brachten de twee dames om de beurt hun werk, en het werd echt een finale, de culminatie van de avond.


Die sowieso toch indrukwekkend was. Met jonge mensen die taal inzetten op hun eigen manier, ieder anders, hun eigen expressie vindend in de woorden. Soms rationeel of ontroerend, dan weer grappig of briljant, zoals regelmatig werd becommentarieerd. Heerlijk om te zien wat taal kan zijn, als kunstvorm, als manier om de wereld te begrijpen, een beleving en jezelf te uiten en als middel om mensen bij elkaar te brengen.


Dat gebeurde dus gisteravond, tijdens de vierde Schiedamse Poetry Slam. Die trouwens een sterk Rotterdams karakter had, met de verschillende trekkers van het evenement uit de grote buurstad, en ook winnares Lisa Adele als Maasstadbewoonster (‘daarvoor kwam ik uit Amsterdam’). Maar op Schiedamse inspiratie, zo vertelt Carina Fernandes, die samen met Willemijn Sneep tekende voor de organisatie. “De uitnodiging kwam van Julia Snikkers, van de bibliotheek Schiedam.” 


Steven Koerts was gisteren de Schiedamse inbreng in de slam, samen met KMR, winnaar van vorig jaar, die een indrukwekkend gedicht bracht tijdens het tellen van de stemmen. Koerts bracht een ode aan zijn stad: “Ook al waait de wind niet altijd gunstig, we zetten hier de wieken zelf in de juiste richting.” 


Volgens hem is ‘een poem maken’ als ‘op reis gaan, waar je niet weet hoe je moet beginnen en waar die eindigt’. Zijn ode aan Schiedam was treffend, een stad ‘met smalle straatje, maar toch open en never benauwend’. Waar niets je wordt aangedragen maar het aankomt op initiatief: “Als je de sleutels wilt, moet je ze vooral zelf pakken.”


Hij deed zelf een goede greep, maar kwam niet door de eerste schifting. Die werd gemaakt door de bezoekers, zo’n veertig in totaal, voor een deel meegebracht door de deelnemers. Zij werden door presentatrice Kanvie Winter uitgedaagd om hun waardering te laten blijken voor de inbreng van de jonge dichters - in de eerste ronden steeds maximaal drie minuten. “Give them some love, give them some energy.” En Winter kreeg respons: het publiek leefde mee, vooral met het knippen van de vingers, het teken van waardering tijdens een poetry slam. 


Een paar van de pareltjes waar het publiek op aansloeg: 


Lisa (27, Rotterdam) dicht: “Ik ben alle leeftijden - ik ben 22 en ik schrijf in mijn dagboek dat ik morgen voor school moet sporten omdat ik hot moet worden - mijn moeder zegt dat ik prachtig ben zoals ik ben en heel lang ben ik het niet met haar eens en dan, toch wel.” En in de tweede ronde, naar aanleiding van de ‘minder-minder’ uitspraak van een bekend politicus: “Mijn half is niet minder en niet bijna, mijn half is meer en dat zal altijd zo zijn.”


Tenchy houdt het publiek voor: “Caterpillar of butterfly (rups of vlinder, red.), thats al up to you!” In een sterke cadans, aldus The Chief: “Genious shit.”


Jimmy neemt het publiek mee in vertellingen, wandelingen. Waarin het gaat om verandering, zoals vaker tijdens de Schiedamse Poetry Slam. Waar ‘de kerk vijf voor twaalf slaat’ en hij ‘een trauma onder de knie heeft’ die hij maar niet onder de knie krijgt’. “Ik hoor mezelf dagelijks pretenderen: het is nooit te laat om het tij te keren.” Opinie van Jorn the Chief: “Ongekend sterk beeldspraak, en gaaf dat je zelf aan het genieten bent van je performance.” En over zijn tweede ronde slam: “Het lijkt een film op rijm gezet, briljant.”


Julian (22, uit Amsterdam): “Ik wil het campingelftal zijn dat kampioen wordt.” - “Ik leef in de nacht en voel me de maan; ik geef geen licht maar geeft dat van anderen door.” - “Ik wil mens zijn, ook al voldoe ik niet aan de norm, en ben ik nooit in vorm.” 

Reactie van The Chief: “Een supertheatraal maar hoopgevend betoog. Je toonde een soort strijdlust waarmee het een strijdlied werd.”


Soraya (27, Den Haag) slamde over het al dan niet voldoen aan de verwachtingen van anderen. “Doen alsof, is het verraden van mijn geloof - om de boel voor hen te verlichten - ik daarentegen voel me bezwaard.” - “Doen alsof is het niet waard; ze hebben nooit werkelijk om mij gegeven.” - “Nu onttrek ik mijn waarde niet langer aan jouw genoegen.” Het oordeel over haar roemde ‘het perspectief op het grote verhaal’ dat uit haar woorden klonk. “Je sprak uit eigen wijsheden zonder belerend te zijn.” Veel zalen zullen daar nog van gaan horen.


Bij Frosty leek de klassenstrijd weer te ontbranden: “Wie loopt te sjouwen gaat kapot - er is geen regenboog aan het begin van een hongersnood - we winnen allemaal de Lotto, ook al winnen we geen knaken; het motto van de belasting, leuker kunnen we het niet maken.” En in de tweede ronde die hij haalde: “Ik detecteer huilebalken sneller dan een babyfoon” - “Het toppunt van agressie is als blinde paniekaanvallen.” Luc Howie Duzzith werd geroemd om zijn ‘complexe rijmschema’s’. Commentaar op Steven van The Chief: “Ik kom niet uit Schiedam en herkende alles. Superkrachtig. Ik wil een one-manshow hiervan zien.”


Uiteindelijk won dus Lisa Adele. The Chief mocht een keus doen wie er met haar naar de finale van de Schiedamse slam op 28 juni gaat, en dat werd Soraya. Op 31 mei de tweede voorronde.